KGW w Dziembówku nagrodzone w konkursie „Kulinarna Krajna”


17 listopada w Centrum Upowszechniania Kultury w Szydłowie odbyła się już V edycja konkursu „Kulinarna Krajna” organizowana przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią. Tegoroczna tematyka konkursu to „moltych z pyry” czyli posiłek z ziemniaka. W konkursie rywalizowało 13 zespołów z obszaru powiatu pilskiego. Gminę Kaczory reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Jeziorek i Dziembówka. Wśród potraw konkursowych były m.in. pyry z gzikiem, cepeliny (kartacze), szagówki, baki (placki ziemniaczane), rolady ziemniaczane. Były także potrawy nietypowe jak ciasto ziemniaczane, sernik z ziemniaka, pączki i rogale. Pomysłowości nie brakowało! Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jeziorkach do konkursu zgłosiły „tradycyjne placki ziemniaczane z gulaszem wołowym”. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w  Dziembówku postawiły na „pyrczok wielkopolski”, który był wyśmienity i zajął II miejsce w konkursie.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Paniom za przygotowanie bardzo smacznych potraw z ziemniaka, zaangażowanie i godne reprezentowanie naszej gminy.

Poniżej prezentujemy przepis na popisowe danie pań z KGW z Dziembówka

„Wielkopolski pyrczok”

Składniki:

  • ok. 1,5 – 2 kg ziemniaków
  • ok. 20 plasterków boczku surowego
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki (tyle, aby ciasto było dość gęste)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka majeranku

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach – jak na placki. Nadmiar wody odlać. Dodać jajka, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy

i wymieszać. Dodać tyle mąki, aby ciasto było trochę bardziej gęste niż na placki ziemniaczane.

  1. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać bułką tartą. Ułożyć plasterki boczku surowego, wylać masę, ułożyć na wierzchu plasterki boczku.
  2. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół).
  3. Piec ok. godziny, aż wierzch zrobi się chrupiący.

Historia potrawy:

Wielkopolski pyrczok w naszych okolica jest znany również pod nazwą „pantufczak”. Jest to tradycyjna wielkopolska potrawa, która od wielu lat pojawia się na naszych stołach. Starsze członkinie naszego koła z rozrzewnieniem wspominają czasy, gdy w naszej miejscowości znajdował się piec hutniczy (pozostałość po hucie szkła), w którym pieczono pantufczaka. Była to swoista tradycja. W każdym tygodniu jedna z gospodyń rozpalała piec a wszystkie panie przygotowywały swoje dania     i przynosiły do tego pieca. Dzisiaj niestety piec już nie istnieje, ale tradycja przygotowywania tego dania pozostała i wciąż jest żywa wśród pań naszej miejscowości.

Wielkopolski pyrczok może być podawany na ciepło jako osobne danie  z dodatkiem śmietany lub sosu. Może być też zimną zakąską. Podawany jest też na słodko z cukrem.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies, więcej informacji.

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis lub odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki. Przetwarzanie działa wg RODO

Zamknij komunikat